logo

Liposuction

Liposuction

Navigasyonlu lazer liposuction ile klasik lazer liposuction arasındaki farklar nelerdir?

Aslında yaptığımız operasyon klasik bir liposuction ameliyatı ile temelde aynı olsa da, yardımcı cihaz ve teknolojiler ile sonucu daha da iyi kılmaya çalışıyoruz. İşte lazer liposuction ve power assisted liposuction teknolojisini kullanmamız bu yüzden.Sonuç itibariyle, fazla yağ gene aspirasyon yöntemi ile dış ortama almamız gerekiyor. Ancak lazer kullanarak derinin daha da sıkılaşmasını sağlıyoruz, power assisted liposuction(titreşimli aspirasyon) kullanarak ise damar ve sinir yapılarına minumum düzeyde zarar vererek ve daha kısa sürede yüksek miktarda aspirasyon gerçekleştirebiliyoruz.
Bu sayfada lazer liposuction başlığı altında sunacağımız şeyler, klasik liposuctionın lazer ve power assisted liposuction teknolojileri kullanılarak gerçekleştirildiği şeklidir.

Navigasyon kontrollü lazer lipoliz sistemi nedir?

Lazer teknolojisinin liposuction operasyonlarında kullanılması ile; klasik liposuction operasyonlarında rastladığımız uzun süre iş hayatından kopma, uzun süren morluk ve şişlikler, deri yüzeyinde düzensizlikler ve deride gevşeklik, sarkma gibi problemlerin oldukça azaldığını görüyoruz.Fakat unutmamak gerekir ki, hangi teknolojik imkanı kullanırsak kullanalım, eğer derinin elastikiyeti operasyon sonrası sıkılaşmaya müsait değil ise arzu edilen sonuç ortaya çıkmayabilir. Özellikle yaşam stili , beslenme şekli yağlanmaya, sellülit oluşumuna , ödem oluşumuna yatkın kimselerde iyileşme sorunları ortaya çıkabilir. Lazer kullanmaktaki amaçlarımızdan biri;  lazer enerjisinin deri altında oluşturduğu ısı ve ardından kollajen üretiminde artış elde etmek ; deride sıkılaşma sağlamaktır.

Lazer liposuction tekniklerini daha güvenli kılmak için uzun süren araştırmalar neticesinde geliştirilen Navigasyonlu lazer liposuction cihazı; lazer liposuctionun oldukça güvenli ve kontrollü gerçekleştirilmesine imkan sağlıyor, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından onaylı olan sistem deri altında biriken yağların, uydu teknolojisinde kullanılan navigasyon sistemi ile taranarak daha hassas ve dikkatli bir şekilde eritilmesini sağlıyor.

Navigasyonlu lazer liposuction ile klasik lazer liposuction arasındaki farklar nelerdir?

Klasik liposuction ve diğer lazer liposuction tekniklerinde cerrah tümüyle deri altındaki yağ miktarının erime miktarını tecrübesi ile ve derinin ısınma seviyesini hissederek tespit ederken, bu tespit ve değerlendirme liposuction öncesinde deri altına enjekte ettiğimiz sıvının etkisiyle oldukça zorlaşıyor ve yanlış neticeler sunabiliyor. Bu nedenle deri altında belli bölgelerde yağ tabakasının daha fazla, belli bölgelerde ise daha az erimesine bağlı olarak deride düzensiz bir görünüm ortaya çıkabiliyor. Navigasyonlu lazer liposuction tekniğinde cihazı , lazer ışınlarını sadece istenmeyen yağların eriyebileceği kadar ve deri altındaki yağ tabakasının her bölgesine eşit miktarda gönderiyor. Cerrah sadece subjektif olarak değil, navigasyon yardımı ile cihazın ekranında hangi bölgede yağın tümüyle eriyip hangi bölgelere hala çalışılması gerektiğini görebiliyor. Bununla birlikte erimemiş yağ hücreleri ortadan kalkana kadar lazer atışı devam ederken, erimesi gereken yağ miktarı sona erdiğinde cihaz, lazer atışını otomatik olarak durduruyor. Gene operasyon öncesinde cerrah tarafından sınırları çizilip belirlenmiş yağlı alanın dışına çıkıldığında; cihaz otomatik olarak lazer atışını durduruyor. Bütün bu işlemler yağlı bölgeyi işlem süresince tarayan navigasyon sistemi sayesinde gerçekleşiyor. Yağ hücreleri işlem sırasında verilen lazer ışınları ile geri dönüşümsüz olarak parçalanıyor ve sıvılaştırılıyor, sıvılaşmış yağ hücreleri ise kolayca dış ortama aspire edilebiliyor. Yağlanmanın fazla olmadığı alanlarda ise yağı dış ortama aspire etmeye gerek kalmıyor vücut tarafından haftalar içinde erimiş yağlar atılıyor. Bu da gene klasik liposuction tekniklerinden farkı olarak karşımıza çıkıyor.Bununla birlikte lazer ışınları ısıtıcı etkisiyle derinin klasik yöntemlere göre daha fazla toparlanmasını daha sıkı bir görünüm ortaya çıkarmasını sağlıyor. Çünkü deri altındaki ısınma kollajen üretimine yol açıyor. Büün liposuction tekniklerinde karşılaştığımız en büyük sorun derinin ne kadar sıkılaşacağının önceden kestirilememesidir. Genç, sağlıklı, spor yapan, beslenmesie dikkat eden, yapısal olarak vücudu ödem yapmayan, günlük su tüketimi iyi olan bireylerde elbette daha iyi neticeler elde ediyoruz.

Navigasyonlu lazer liposuction uygulanırken ve uygulama sonrasında acı duyulur mu?

Genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilebildiği için hastanede kalmak gerekmiyor. Lokal anestezi, çalışılan bölgeyi tamamen uyuşturduğu için işlem süresince ve sonrasında ağrı duyulmuyor. Ayrıca lazer ışınları kanamanın önüne geçerek morluk oluşmasını engelliyor ve klasik liposuctionlara göre aylarca korse giyilmesi de gerekmiyor.İşlemin hızlı olması, operasyon süresini ve normal günlük aktivitelerinize dönme sürenizi oldukça kısaltıyor. ancak bölge büyüdükçe lokal anesteziden genel anesteziye geçmek gerekiyor ki bu durumda en azından 6-8 saat hastanede kalmak gerekiyor.

Navigasyon sisteminin uygulama esnasında ne gibi avantajları oluyor? Hangi bölgelere uygulanabiliyor?

Öncelikle çalışılacak alanın sınırları navigasyon sistemine tanıtılıyor, böylece bu alanın dışında gereksiz lazer atışının önüne geçilmiş olur. Nitekim, bu sınırların dışına çıkıldığında lazer atışı otomatik olarak durur. Ayrıca 1 cm3 yağ dokusu için vermeyi planladığımız enerji miktarını cihaza tanımladığımız zaman bu enerji miktarına bir bölgede ulaşıldığı zaman o bölgede cihaz lazer atışını otomatik olarak durduruyor.Çalışılan alandaki lazer miktarı ve kanülün gezdiği bölge ekranda takip edilebiliyor ve bütün bunlar cerrahın daha kontrollü , daha rahat çalışmasını sağlıyor.
Yöntem; özellikle, karın,  bel ve sırt  bölgelerinde  başarılı sonuçlar veriyor.  Bacak iç bölgesi  deri özelliğinden dolayı bazı hastalarda derinin sıkılaşmamasından dolayı memnun edici sonuç almadığımız bir bölge. Gene basenler de ameliyat sonrasında minimal de olsa düzenliklere rastlayacağımız , bu yüzden çok ince kanüllerle çalıştığımız bir bölge.

Uygulamanın ardından yağ hücrelerinin geri dönüşümü olur mu?

Lazer lipolizdeki çalışma felsefesi; lazer ışınlarının yağ dokusu içinde ısıya dönüşmesi, ısının ise yağ hücrelerini geri dönüşümsüz olarak parçalamasıdır. Ancak burada önemli olan şey; yeterli enerji miktarı ve ısınma etkisinin o bölgede elde edilmesidir.

Lipocontrol ile lazer liposactionda lazer enerjisi ile amaçlanan şeyler nelerdir?

Lazer enerjisi ile amaçlanan 3 şey var;
1. Lazer enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesi, bu ısı enerjisinin ise yağları parçalaması
2. Lazer enerjisinin cilt altında ısınma etkisi ve kollajen üretiminde artış sağlaması ile deride sıkılaşma meydana gelmesi.
3. Küçük damarların büzülerek kanama ve morluk oluşmasının önlenmesi.

Lazer liposuction için ideal dalga boyu nasıl olmalıdır?

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki yağ hücrelerinin geri dönüşümsüz ortadan kaldırılması için ve ciltte sıkılaşma etkisinin elde edilmesi için en uygun teknoloji 980 nm dalga boylu diod lazerdir(Benjamin Wassmer et al, Comparative Study of Wavelengths for laser lipolysis, Photomedicine and Laser Surgery, 2009)Bu etkiler lazer enerjisinin yağ dokusu tarafından emilip ısıya dönüştürülmesi ile ortaya çıkar. Sadece infrared (dalga boyu 750- 1000 nm arasında değişir) dalga buyuna yakın lazer ışınları kontrollü ısınma sağlar. Oysa 1064 nm gibi düşük emilim gösteren dalga boyları lazerın çıkış noktasından itibaren daha geniş bir sahayı etkiler bu da cerrahın çalışacağı alandaki seçiciliği azaltır, çevre dokuların zarar görme ihtimalini ortaya çıkarır.1320 ve 1440 nm gibi yüksek emilimli dalga boyuna sahip lazerler ise oldukça küçük bir alanı etkileyerek ciltte lokal aşırı ısınmaya neden olur ve cerrahın kontrollü çalışmasını engeller.
Navigasyonlu lazer liposuction tekniğinde, yağ dokusu içinde yeterli ısınma sağlayan, ciltte kontrollü ve güvenli bir ısı artışı neticesinde kollajen üretimini artırarak sıkılaşma sağlayan, kanamayı önleyecek kadar damarlarda büzülmeye neden olan bir dalga boyu yani 980 nm dalga boyu kullanır.

Lazer liposuction sonrası iyileşme süreci ne kadardır?

Genellikle lazer liposuction uygulaması lokal anestezi altında yapıldığından uygulama sonrası  korsenizi giyip günlük hayata devam edebiliyorsunuz.1 haftalık sıkı korse uygulaması sonrası günün belli saatlerinde korsenin çıkarılıp lenf drenaj masajı yapılmasını öneriyoruz. Korse süresi bölgeden bölgeye değişiklik gösterip 1-2 hafta arasında değişiyor.
Sıklıkla lazer lipoliz sonrası yağ dokularını dış ortama aspire ettiğimiz için incelmeyi hemen operasyon sonrasında görseniz de , 3 aylık bir period sonrası gerçek netice ortaya çıkmaya başlıyor. Çünkü operasyon sahasında hala lazerin etkisi ile parçalanıp vücuttan atılmayı bekleyen az da olsa yağ hücreleri, enjekte ettiğimiz serum ve vücudun tamir mekanizmasının devreye girmesinden dolayı bölgede oluşan ödem sıvısının zamanla ortadan kalktığını, deri sıkılaşmasının 3 . aydan sonra ortaya çıktığını bildiğimiz için sonucu hemen göremiyoruz. bununla birlikte deri kalitesinin arzu ettiğimiz hale gelmesi için veya ikinci bir liposuction işlemi için ilk operasyon üzerinden 1 yıl geçmesi gerekiyor.